Slovar

Tukaj lahko poiščete pomen in razlago posameznih izrazov


Bajt

Bajt (B) je merska enota za izražanje količine elektronskih podatkov. Količina prostora na trdih diskih je na primer navedena v gigabajtih (GB) ali v terabajtih (TB). Praviloma velja, da je 1024 bajtov 1 kilobajt (KB), da je 1024 kilobajtov 1 megabajt (MB), da je 1024 megabajtov 1 gigabajt (GB) in da je 1024 gigabajtov 1 terabajt (TB) oziroma 1 TB = 1024 GB = 1048576 MB = 1073741824 KB = 1099511627776 B.

Blu-ray

Digitalne plošče BD (angl. Blu-ray Disc) so optični mediji za shranjevanje podatkov, na katere je mogoče shraniti 25 GB (na enoslojne plošče) ali celo 50 GB (na dvoslojne plošče) podatkov, kar pomeni bistveno večjo količino podatkov v primerjavi s ploščami DVD. Dodatna pomembna prednost plošč Blu-ray je hitrejši pretok podatkov, ki pomeni količino podatkov, prebranih v eni sekundi. Plošče Blu-ray so osnova za predvajanje filmov v polni visoki ločljivosti (Full HD), ki imajo mnogo ostrejšo sliko kot filmi v običajnem zapisu DVD. Zaradi več prostora za podatke ter hitrejšega branja podatkov lahko v filmih v kakovostni visoki ločljivosti z odličnim zvokom uživate tudi doma.

Bluetooth

Bluetooth je tehnologija za brezžični prenos podatkov na kratke razdalje. S signali Bluetooth se lahko med seboj brezžično poveže več naprav, ki jih tako lahko upravljamo ali nadzorujemo. Na ta način se na primer lahko brez kablov prenašajo podatki med tipkovnico, miško in računalnikom. Podatke na mobilnem telefonu ali osebnem digitalnem pomočniku (PDA) se lahko zelo preprosto primerja s podatki na računalniku.

Bluetooth 4.0 je trenutno najhitrejši standard. Združljiv je z vsemi predhodnimi različicami. Njegova največja prednost je majhna poraba energije in hkrati bistveno hitrejši prenos podatkov.

Brskalnik

Brskalniki so vsi programi, ki prikazujejo vsebino spletnih strani. Ne najdemo jih le na prenosnih računalnikih in mini prenosnikih, ampak tudi na večini današnjih prenosnih telefonov. Odvisno od vrste brskalnika lahko z njim dostopamo do mobilnega interneta.

DirectX

DirectX je zbirka programskih vmesnikov, ki je posebej namenjena za optimiranje zvoka in slike v operacijskih sistemih Microsoft Windows. DirectX je v prvi vrsti osnova za mnoge igre, kjer skrbi za predvajanje zapletene dvo- in tridimenzionalne grafike. Tehnologija predvaja tudi zvok in krmili naprave za vnos in omrežja. Tehnologija DirectX je torej nujno potrebna za delovanje mnogih iger in je na splošno priporočljiva, če se računalnik uporablja na večpredstavnostnem (multimedijskem) področju.

DVB-T

Kratica DVB-T pomeni digitalno zemeljsko ali prizemno radiodifuzijo (angl. Digital Video Broadcasting - Terrestrial). Oddajanje in sprejemanje digitalnega televizijskega signala z anteno poljudno imenujemo tudi digitalna televizija. Odvisno od posamezne regije je mogoče spremljati do 24 programov, vendar se bo to število v prihodnje še povečalo. Stroškov za prenos digitalnega televizijskega signala (DVB-T) ni, plačati je treba le televizijski prispevek nacionalni televiziji.

DVB-C

Kratica DVB-C pomeni digitalno kabelsko radiodifuzijo (angl. Digital Video Broadcasting - Cable). Z ustreznim pretvornikom (set-top box) je mogoče spremljati tako digitalne televizijske kot tudi radijske programe.

DVB-S

Kratica DVB-S pomeni digitalno satelitsko radiodifuzijo (angl. Digital Video Broadcasting - Satellite). Satelitsko se prenašajo tako televizijski kot tudi radijski programi. Digitalna satelitska televizija omogoča veliko izbiro televizijskih programov brez dodatnih naročnin. Je pa treba za satelitsko televizijo (DVB-S) namestiti posebni sprejemnik (in satelitsko anteno).

DVB-S2

DVB-S2 je nadgradnja standarda DVB-S, ki omogoča sprejem visokoločljivostne satelitske televizije. DVB-S2 omogoča večjo pasovno širino kot dozdajšnji standard DVB-S.

DVI

Digitalni vizualni vmesnik (angl. Digital Visual Interface oziroma DVI) je način za prenos video signalov v digitalni kakovosti na zaslone (monitorje) ali televizijske sprejemnike. Ker se visokoločljivostne (HD) vsebine prenašajo le v digitalni obliki, vmesnik DVI omogoča možnost predvajanja slik visoke ločljivosti, ki so bistveno ostrejše, lepših barv in kontrastnejše kot pri dosedanjem analognem prenosu. Obstajajo različni načini priključitve: vmesnik DVI-I lahko prenaša tako analogne kot tudi digitalne signale, DVI-D lahko na računalniški zaslon oziroma monitor prenaša le digitalne signale, DVI-A pa prenaša le analogni signal.

eSATA

Kratica eSATA pomeni zunanji zaporedni napredni tehnološki priključek (angl. external Serial Advanced Technology Attachment). eSATA je vmesnik za priklop zunanjih naprav, kot so na primer trdi diski. Zaradi hitrih prenosov se podatki po njem prenesejo v nekaj sekundah, kar je tako hitro kot pri notranjih (vgrajenih) trdih diskih.

Ethernet

Ethernet je najpogosteje nameščano krajevno omrežje z vtično povezavo RJ45. Hitrosti prenosov podatkov so 10 MB/s, 100 MB/s (hitri ethernet) ali 1 GB/s (gigabitni ethernet).

EPG

Elektronski televizijski spored (angl. EPG oziroma Electronic Programme Guide) je virtualni časopis s televizijskim sporedom, vgrajen v digitalne pretvornike (DVB). Elektronski spored lahko enako kot časopis pregledujete in v njem z daljinskim upravljalnikom poiščete informacije o televizijskih oddajah, z njim pa lahko nastavite tudi samodejno snemanje.

ExpressCard

Kartica ExpressCard je naslednica kartice PC, standardizirane razširitvene kartice za prenosne računalnike. Ker prenosniki nimajo veliko prostora, je bila kartica PC razvita kot standardni vmesnik z namenom omogočiti uporabo dodatne strojne opreme, kot so modemi, telefaksi, mrežne kartice ali kartice ISDN. Osnovne prednosti kartice ExpressCard v primerjavi s kartico PC so visoke hitrosti prenosa podatkov, univerzalna uporabnost in njena majhnost, vendar pa kartici med seboj nista združljivi.

FireWire

Vmesnik FireWire je podobno kot vmesnik USB zaporedni oziroma serijski vmesnik, s katerim je mogoče neposredno povezati računalnik in zunanje naprave, na primer kamero. Prednost vmesnika FireWire v primerjavi z vmesnikom USB je večja hitrost prenosa podatkov. Hitrosti prenosa podatkov so 400, 800, 1600 in 3200 Mb/s (megabitov na sekundo). Vmesnik FireWire je znan tudi s kratico IEEE 1394.

HDCP

Zaščita širokopasovne digitalne vsebine (angl. HDCP oziroma High-bandwidth Digital Content Protection) je sistem za kodiranje in dekodiranje zaščitenih prenosov zvočnih in video podatkov. Sistem predstavlja zaščito pred kopiranjem, ki jo je razvilo podjetje Intel in se uporablja pri digitalnih priključkih DVI in HDMI. Da lahko oddajna in predvajalna naprava predvajata zaščitene vsebine, morata podpirati sistem HDCP.

HDD

HDD je kratica za trdi disk (angl. Hard Disc Drive), ki je magnetni medij za shranjevanje podatkov.

HDMI

Kratica HDMI pomeni visokoločljivostni večpredstavnostni vmesnik (angl. High Definition Multimedia Interface). HDMI je prvi popolnoma digitalni vmesnik, ki brez izgube podatkov prenaša tako video kot tudi zvočne signale. HDMI omogoča medsebojno povezavo poljubnega števila komponent domačega središča za zabavo in to z največjo kakovostjo. HDMI ima vedno vgrajeno zaščito pred kopiranjem HDCP.

Hipernitna tehnologija

Hipernitna tehnologija (angl. Hyper-Threading Technology) je inovativna tehnologija podjetja Intel, ki se uporablja za pospeševanje delovne frekvence oziroma takta procesorja in s tem hitrosti računalnikov brez dodatnega povečevanja frekvence. Vsako procesorsko jedro lahko sinhrono obdeluje dve med seboj neodvisni nalogi oziroma »niti«. Postopek je primerljiv s človekom, ki dela z obema rokama. Ker uporablja obe roki neodvisno ene od druge, lahko naenkrat opravlja dve različni nalogi. Tako se učinkoviteje porablja moč procesorja, podatki se obdelujejo hitreje in zmogljivost računalnika je večja. Programi, ki potrebujejo veliko procesorsko moč in sredstva, se izvajajo hitreje ali brez zakasnitev ali se jih lahko izvaja več hkrati.

IEEE 802.11

Kratica IEEE 802.11, ki je bolj znana kot WLAN ali WiFi, označuje mednarodni brezžični standard za brezžično pošiljanje podatkov, ki ga je izdal Inštitut elektro- in elektronskih inženirjev - IEEE. Črke a, b, g in n za številko standarda pomenijo njegove razširitve. Najnovejša razširitev 802.11n, ki se označuje tudi kot standard n, omogoča hitrosti prenosa podatkov 300 Mb/s (megabitov na sekundo) in to na daljše razdalje. Vsi sodobni Medionovi namizni in prenosni računalniki običajno podpirajo vse štiri razširitve.

Infrardeči vmesnik

Infrardeči vmesnik omogoča brezžični prenos podatkov med na primer namiznim računalnikom in tiskalnikom.

Izhod S-video (S-Video Out)

Izhod S-video (S-Video Out) je analogni izhod za video signale, po katerem se prenašajo podatki o svetlosti in barvah. Uporablja se za prikazovanje slikovnih signalov s predvajalnikov DVD, prenosnih računalnikov in videokamer na televizijskih sprejemnikih.

LAN

Kratica LAN pomeni lokalno oziroma krajevno omrežje (angl. Local Area Network). V krajevnem omrežju je med seboj povezanih več računalnikov in dodatnih (perifernih) naprav v isti zgradbi oziroma na istem območju. Povezava je lahko vzpostavljena z bakrenimi ali optičnimi kabli ali tudi brezžično (WLAN). Najpogostejše krajevno omrežje je ethernet.

Li-ionska akumulatorska baterija

Za Li-ionske (tudi litij-ionske) akumulatorske baterije so predvsem značilni njihova velika energijska gostota, možnost ponovnega polnjenja brez spominskega učinka in majhna teža v primerjavi z običajnimi akumulatorskimi baterijami. Zaradi teh lastnosti so litij-ionske baterije posebej primerne za mobilne telefone, digitalne kamere in prenosne računalnike.

Li-polimerna akumulatorska baterija

Li-polimerne (tudi litij-polimerne) akumulatorske baterije so rezultat nadaljnjega razvoja Li-ionskih akumulatorskih baterij. Li-polimerne akumulatorske baterije je v nasprotju z Li-ionskimi baterijami mogoče poljubno oblikovati in ni nujno, da so pravokotne oziroma kvadraste oblike.

Medpomnilnik (cache)

Medpomnilnik (angl. cache) je vmesni pomnilnik, v katerega se odlagajo podatki, ki so že bili uporabljeni. Podatkov, ki jih računalnik pogosto potrebuje, zato ni treba vedno znova brati in nalagati s trdega diska ter jih pripravljati, ampak so že pripravljeni na uporabo v medpomnilniku. Dobesedni pomeni besede »cache« je skrito skladišče. Tako že ime samo pove, da medpomnilnik svoje delo večinoma opravlja »na skrivaj« oziroma v ozadju.

Milijoni slikovnih pik (megapiksli)

Pojem »megapiksli« (MP) oziroma »milijoni slikovnih pik« je običajen pojem s področja digitalne fotografije. Digitalne slike sestavljajo posamezne slikovne pike in en »megapiksel« je milijon slikovnih pik. Tako lahko digitalni fotoaparat s šestimi milijoni slikovnih pik oziroma »megapiksli« (6 MP) fotografira z ločljivostjo šestih milijonov slikovnih pik. V milijonih slikovnih pik je navedena tudi ločljivost spletnih kamer. Za tiskano fotografijo velikosti 10 x 15 cm je potrebnih približno en milijon slikovnih pik (1 »megapiksel« oziroma MP), za sliko velikosti A4 pa 3,5 milijona slikovnih pik.

Mini ali internetni prenosnik (netbook)

Mini oziroma internetni prenosniki (netbooki) so posebna skupina majhnih prenosnih računalnikov – do 29,5 cm (11,6 palcev) –, pri katerih so najpomembnejši dolgotrajna možnost uporabe akumulatorske baterije z enim polnjenjem, uporaba mobilnega interneta in enostavni programi, kot so urejevalnik besedil in programi za elektronsko pošto. Zaradi svoje majhne teže in kompaktnosti so mini prenosniki zelo primerni za prenašanje s seboj in odlični za mobilno uporabo.

Osvetlitev ozadja z diodami LED

Osvetlitev ozadja zaslonov z diodami LED je posodobljen način osvetljevanja računalniških zaslonov oziroma monitorjev, televizijskih sprejemnikov s ploskimi zasloni in zaslonov prenosnih računalnikov, ki je posledica najnovejšega razvoja in omogoča prikaz svetlejše slike z večjim kontrastom in z globljimi črnimi barvnimi odtenki. Osvetlitev ozadja zaslonov z diodami LED je poleg tega v primerjavi z običajnimi načini osvetlitve s svetilnimi cevmi mnogo prijaznejša do okolja in energijsko varčnejša. To je posebej pomembno in koristno pri prenosnih računalnikih, ki zaradi osvetlitve ozadja zaslona z diodami LED tako lahko delujejo dlje časa na baterije. So pa lahko prenosniki zaradi osvetlitve ozadja z diodami LED tudi tanjši, podobno kot ploski televizorji. Današnji televizijski sprejemniki LCD z osvetlitvijo ozadja z diodami LED so tanki vsega 25 mm.

Pametni medpomnilnik (smart cache)

Pametni medpomnilnik (angl. Smart Cache) omogoča dinamično dodeljevanje drugonivojskega (L2) medpomnilnika različnim jedrom procesorja. Ko je posamezno procesorsko jedro nedejavno, se drugemu procesorskemu jedru dodeli celoten drugonivojski medpomnilnik. Ko sta dejavni obe procesorski jedri, tehnologija poskuša zagotoviti največ medpomnilnika tistemu procesorskemu jedru, ki izvaja nalogo z največjo potrebo po medpomnilniku. Prednosti pametnega medpomnilnika sta med drugim boljša izkoriščenost in skupna uporaba podatkov med procesorskimi jedri. Če namreč drugo procesorsko jedro potrebuje podatke, ki jih je že naložilo prvo procesorsko jedro, so mu ti že na voljo v drugonivojskem (L2) medpomnilniku. Pametni medpomnilnik imajo vsi Intelovi procesorji z več kot enim procesorskim jedrom, na primer tudi Intelovi procesorji Core Duo in Core i.

PC

PC je kratica za osebni računalnik (angl. Personal Computer), ki ga uporablja ena oseba (zato izraz »osebni«). Eno od najpomembnejših področij uporabe osebnega računalnika je poleg urejanja besedil in računanja s preglednicami večpredstavnost (multimedija). Računalnik sestavljata strojna in programska oprema. Strojna oprema (angl. hardware) so vsi deli oziroma fizične komponente računalnika, ki jih lahko vzamemo v roko. Med temi deli razlikujemo med vhodnimi in izhodnimi napravami. Vhodne naprave so na primer miška, tipkovnica, igralna palica (joystick), grafična tablica, optični bralnik (skener). Izhodne naprave pa so zaslon ali monitor, tiskalnik in zvočniki. Računalnika ni mogoče uporabljati le s strojno opremo. Za njegovo delovanje je potrebna programska oprema (angl. software), ki mu šele »vdihne življenje«. Pri programski opremi ločimo med operacijskim sistemom in namenskimi programi. Operacijski sistem (na primer Windows, Linux, Mac OS X) krmili in upravlja vso strojno opremo ter vso drugo programsko opremo. Če želimo z računalnikom opravljati različne naloge, kot so pisanje, brskanje po spletu ali obdelava fotografij, potrebujemo še namenske programe (Word, Internet Explorer, Photoshop, itd.).

Pomnilnik (RAM)

Pomnilnik (RAM) je »kratkoročni spomin« računalnika, v katerem so za kratek čas shranjeni podatki, ki jih za svoje hitrejše delovanje potrebuje računalnik. Vsebina pomnilnika (RAM-a) se po zaustavitvi operacijskega sistema samodejno izbriše. Čim več pomnilnika ima računalnik, tem hitreje in sproti lahko obdeluje podatke in jih pripravi za uporabnika. Windows Vista za tekoče delovanje potrebuje najmanj dva gigabajta pomnilnika. Več kot štiri gigabajte pa potrebujejo le profesionalni uporabniki s posebnimi različicami operacijskega sistema.

Prenosni računalnik (notebook)

Prenosni računalnik, imenovan tudi »notebook« ali »laptop«, je računalnik, ki ga običajno uporabljamo na kolenih. Njegovi sestavni deli so izdelani tako, da so primerni za prenašanje. Posebni procesorji za prenosne računalnike porabljajo manj energije in so izdelani tako, da omogočajo daljše delovanje z enim polnjenjem akumulatorske baterije. Vendar pa taki procesorji niso tako zmogljivi kot v namiznih računalnikih. Danes se v prenosnih računalnikih (imenovanih tudi prenosniki) običajno uporabljajo zasloni LED z osvetlitvijo ozadja, ki imajo svetlejšo sliko z večjim kontrastom in globljimi črnimi barvnimi odtenki in so hkrati veliko prijaznejši do okolja in energijsko varčnejši. Za čim udobnejše tipkanje imajo vsi modeli z diagonalo zaslona, večjo od 39,6 cm (15,6 palcev) tudi številsko tipkovnico. Ker je v prenosnem računalniku v primerjavi z namiznim računalnikom manj prostora, ima manj priključkov. Večina prenosnikov ima običajne vmesnike, kot so bralnik več vrst pomnilniških kartic, v tičnice USB, LAN ter izhod HDMI. Standardno imajo prenosniki tudi brezžično povezavo (WLAN). Vmesnik Bluetooth je večinoma na voljo kot dodatna oprema ali pa ga je mogoče poceni dodati z ustreznim ključem USB. Prenosniki so prostorsko varčna alternativa velikim namiznim računalnikom.

Procesor

Procesor, ki ga imenujemo tudi »osrednja obdelovalna ali procesna enota« (angl. CPU oziroma Central Processing Unit), je računsko središče računalnika, ki zaporedoma (to so enojedrni procesorji) ali hkrati (to so večjedrni procesorji) izvaja in obdeluje različne postopke in opravila – tudi ukaze operacijskega sistema in druge zagnane programske opreme. Čim večja je zmogljivost procesorja, tem hitreje lahko računalnik izvede ukaze. Eden od podatkov o zmogljivosti procesorja je njegova frekvenca oziroma takt, ki je naveden v hercih (Hz).

Prostorski zvok (surround sound/8-kanalni zvok)

Sistem za prostorski zvok za doživetje pristnega prostorskega zvoka v nasprotju s stereo sistemom z dvema zvočnima kanaloma za prenos zvoka uporablja do osem kanalov.

RAM (pomnilnik)

RAM (pomnilnik) je »kratkoročni spomin« računalnika, v katerem so za kratek čas shranjeni podatki, ki jih za svoje hitrejše delovanje potrebuje računalnik. Vsebina pomnilnika (RAM-a) se po zaustavitvi operacijskega sistema samodejno izbriše. Čim več pomnilnika ima računalnik, tem hitreje in sproti lahko obdeluje podatke in jih pripravi za uporabnika. Windows Vista za tekoče delovanje potrebuje najmanj dva gigabajta pomnilnika. Več kot štiri gigabajte pa potrebujejo le profesionalni uporabniki s posebnimi različicami operacijskega sistema.

RJ45

Kratica RJ45 označuje standardizirano vtično povezavo za prenos podatkov v omrežjih. Črki RJ pomenita »standardizirano vtičnico« (angl. Registered Jack).

S-ATA

Kratica S-ATA (angl. Serial Advanced Technology Attachment) je standard za trde diske, ki je posebej namenjen za prenos podatkov med procesorjem in trdim diskom. S-ATA ima v primerjavi s svojim predhodnikom, standardom ATA, tri prednosti: večjo hitrost prenosa podatkov, enostavnejše kable in možnost izmenjave podatkovnih nosilcev med delovanjem računalnika. Danes obstajajo tudi že predvajalniki in zapisovalniki DVD ter bralniki pomnilniških kartic z vmesnikom S-ATA, pa tudi zunanji vmesnik eSATA, ki predstavlja konkurenčni standard vmesnikoma USB in Firewire.

S/PDIF

S/PDIF (angl. Sony/Philips Digital Interface) je vmesnik za zabavno elektroniko, namenjen za prenos digitalnih zvočnih signalov, ki se na primer uporablja pri predvajalnikih plošč CD, predvajalnikih DVD in pri sprejemnikih. Prenos je lahko električni (koaks.) ali optični (opt.).

SSD

Disk SSD (Solid State Disk) je trdi disk naslednje generacije. Za ta disk je značilna velika hitrost branja in zapisovanja podatkov. Disk podatke hitreje prebere in shranjuje in čas zagona sistema se lahko prepolovi. Ker disk SSD sestavljajo bliskovni pomnilniški gradniki (flash) in nima mehanskih delov, deluje skoraj neslišno in je mnogo odpornejši na tresljaje. Zato so podatki na takem disku ekstremno varni. Disk SSD je boljši tudi po porabi energije, kar pomeni daljše delovanje računalnika z enim polnjenjem akumulatorske baterije. Običajni trdi disk (HDD) pa je nasprotno sestavljen iz mehanskih delov, ki so bolj občutljivi na tresljaje, zato lahko na primer pri padcu diska na tla pride do izgube podatkov. Poleg tega zaradi vrtenja diskovnih plošč, na katerih so podatki, ki jih bere bralna glava diska, nastajajo določeni zvoki.

Senzor za prstne odtise

Senzor za prstne odtise varuje pred nepooblaščenim dostopom do podatkov ali naprav in tako na preprost in lahek način pomaga pri zmanjševanju števila potrebnih gesel. Tako lahko zanesljivo zaščitite prenosne računalnike in navigacijske naprave. Lastnik naprave se identificira s pritiskom na senzor in ima neposredni dostop do podatkov oziroma naprav, ki jih je sam določil.

Širok zaslon (widescreen)

Širok zaslon (angl. widescreen) je pojem, s katerim opisujemo vse široke slikovne formate oziroma razmerja slik, ki so širša od slikovnega razmerja 4:3. Sem spadata slikovni razmerji 16:9 in 16:10. Širokozaslonski format, ki se uporablja tako pri televizijskih sprejemnikih kot pri računalniških zaslonih, je razmerje stranic, ki ga človeško oko zaznava kot posebej prijetnega.

Spletna kamera (webcam)

S spletno kamero se lahko na splet prenašajo tako posamezne slike kot podatkovni tok – video (live stream) v realnem času. Spletne kamere se danes uporabljajo predvsem v medsebojnem sporazumevanju, na primer v video telefoniji v programu Skype ali pri spletnem klepetu (chatu). Pogosto so na spletu objavljene tudi slike znanih krajev, znamenitosti ali zanimivosti (turistični in smučarski kraji), ki so večinoma fotografije, ki se osvežujejo vsakih nekaj minut.

Tehnologija Optimus

Tehnologija Optimus podjetja Nvidia je bila razvita posebej za prenosne računalnike. Ta tehnologija samodejno zazna potrebo po visoki grafični zmogljivosti in se glede na to vklopi. Odvisno od programa tehnologija preklaplja med vgrajeno in diskretno grafiko, tako da ima uporabnik na voljo odlično grafično zmogljivost ali dolgotrajno delovanje akumulatorske baterije z enim polnjenjem.

Tehnologija Turbo Boost

Intelova tehnologija Turbo Boost je funkcija nove generacije procesorjev Intel Core i. Tehnologija Turbo Boost po potrebi samodejno poveča frekvence delovanja posameznih procesorskih jeder. Deluje lahko celo na višji frekvenci od navedene, če pri tem niso presežene določene vrednosti, kot sta poraba električnega toka in temperatura. Prednost te tehnologije je, da ima uporabnik na voljo posebno hitro delovanje točno takrat, ko to potrebuje.

Ultrabook™

Ultrabook™ je nov prenosnik na Intelovi platformi. To je zelo tanek in lahek prenosnik, ki zagotavlja dolgo življenjsko dobo baterije in visoko mobilnost, kot tudi močne značilnosti delovanja. Za Ultrabook™ je tudi značilen zelo kratek čas zagona. Da lahko nosijo ime, morajo prenosniki Ultrabook™ izpolnjevati zahteve, ki jih določa Intel: Morajo biti visoki do 21 mm, možnost delovanja s pomočjo baterije od 5 do 8 in več ur ter morajo imeti SSD disk (Solid State Drive). Poleg tega, prenosniki Ultrabook™ delajo s procesorji z majhno močjo, Intel Core i (Ultra-Low-Voltage procesorji).

Usmerjevalnik (router)

Usmerjevalnik (angl. »router«) povezuje več računalnikov v omrežje. Mnogo usmerjevalnikov omogoča brezžična omrežja (WLAN) in ima vgrajen modem DSL za vzpostavljanje povezave z internetom.

USB

Univerzalno serijsko vodilo (angl. Universal Serial Bus oziroma USB), ki ga je razvilo podjetje Intel, je vmesnik za priklop zunanjih komponent, kot so miška, tipkovnica, tiskalnik, optični bralnik (skener), fotoaparat, itd. Vmesnik USB je s svojo različico USB 2.0, ki omogoča prenos podatkov s hitrostjo 480 Mb/s (megabitov na sekundo), čedalje bolj primeren tudi za hitre prenose velikih količin podatkov. Z novim standardom USB 3.0 se podatki prenašajo celo s hitrostjo 5 Gb/s (gigabitov na sekundo). Tako je nov standard USB 3.0 do desetkrat hitrejši kot doslej običajen standard USB 2.0.

VGA

Kratica VGA pomeni video grafično kartico (angl. Video Graphics Array). Po priključku VGA se z računalnika na zaslon oziroma monitor ali na televizijski sprejemnik prenašajo analogni slikovni signali.

Vtičnica oziroma vrata za priklop zunanjega monitorja

Vtičnica za priklop zunanjega monitorja (angl. display port) je standardiziran vmesnik za prenos digitalnih video in zvočnih signalov. Video vmesnik končne naprave ni pomemben, saj vtičnica oziroma vrata za zunanji monitor s prilagojevalnikom (adapterjem) lahko uporabljajo vhode HDMI, DVI in VGA. V nasprotju z vmesnikoma DVI in HDMI vtičnica za zunanji monitor zavzema bistveno manj prostora. Zaradi svoje majhne oblike je idealna za prenosne oziroma mini prenosne računalnike. Vtičnica oziroma vrata podpirajo tudi zaščito pred kopiranjem HDCP.

Večkratni dotik

Naprave za vnos podatkov, ki so občutljive na dotik z več prsti hkrati, kot so zasloni na dotik ali sledilne ploščice, lahko prepoznajo hkratni dotik svoje površine z več prsti. Z intuitivnimi kretnjami pri tipkanju, brisanju, premikanju navzgor ali približevanju lahko vse funkcije, kot so pregledovanje dokumentov, ustvarjanje beležk ali ogledovanje fotografij, izvajate zelo udobno in preprosto s prsti.

Wireless Display (WiDi)

Brezžični prenos (angleško WiDi oziroma Wireless Display) je Intelova tehnologija za brezžični prenos vsebine računalniškega zaslona – na primer s prenosnega računalnika na televizijski sprejemnik. Posebej priročna je za predstavitve, diaprojekcije slik in filme, saj nima omejitev dosega in gibanja kot kabelske povezave. Za sprejem signala s prenosnega računalnika mora vaš televizijski sprejemnik podpisati prenos WiDi. Če televizijski sprejemnik ne podpira prenosa WiDi, lahko signal sprejema z ustreznim prilagojevalnikom (adapterjem) ali s pretvornikom. Dodatni televizijski prilagojevalnik s kablom HDMI preprosto priklopite na televizijski sprejemnik, zaženete Intel® WiDi, izberete grafično kartico in že uživate v slikah na velikem zaslonu.

WLAN

Kratica WLAN (angl. Wireless Local Area Network) opisuje brezžično krajevno oziroma lokalno omrežje. Poljudno s kratico WLAN opisujemo brezžično omrežje oziroma omrežje brezžičnih signalov po standardu IEEE 802.11. Vendar pa je kratica WLAN nadpomenka za tehnologije in standarde za vzpostavljanje brezžičnih omrežij, na primer za vzpostavljanje omrežij s tehnologijo Bluetooth ali infrardečo tehnologijo. WLAN v območju sprejema omogoča brezžično povezavo namiznih oziroma prenosnih računalnikov med seboj ter z internetom in zunanjimi komponentami, kot so tiskalniki, optični bralniki (skenerji) ali zunanji trdi diski.

Zvočni vhod/izhod (line in/out)

Zvočni vhodi (line in) oziroma izhodi (line out) so vhodi in izhodi za zvočne signale. Za priklop zvočnikov ali slušalk na namizni ali prenosni računalnik se uporablja zvočni izhod (line out). Z zvočnim vhodom pa se lahko na primer snema glasba s stereo komponent.

Zaslon na dotik (touchscreen)

Zaslon na dotik (angl. touchscreen) je na dotik občutljiv zaslon, ki ga je mogoče upravljati s prsti ali s posebnim pisalom. Zasloni na dotik se med drugim uporabljajo v tabličnih računalnikih, računalniških zaslonih, prenosnih računalnikih in na navigacijskih napravah.

x