Woordenlijst

Hier leest u meer over verschillende begrippen


CI Slot - SmartCard

Het CI Slot, ook wel Common Interface genoemd, is een universele interface die voornamelijk wordt gebruikt bij satellietontvangers en televisies. Hiermee zijn deze apparaten in principe geschikt voor het ontvangen van versleutelde televisieprogramma's (Pay-tv). Kaarten die in deze gestandaardiseerde interface passen worden CI-modules genoemd.

DVB-T

DVB-T staat voor het Engelse begrip Digital Video Broadcasting - Terrestrial. Digitaal televisiekijken via een antenne wordt ook op de markt gebracht als "overal televisiekijken". Afhankelijk van de regio kunnen in heel Duitsland tot 24 programma's worden ontvangen. Op de langere termijn zal het aantal zenders worden uitgebreid. Bij de DVB-T-uitzendingen zijn er geen kosten. Er hoeft alleen kijk- en luistergeld te worden betaald.

DVB-C

DVB-C staat voor de afkorting Digital Video Broadcasting - Cable. Zowel digitale televisie- als radioprogramma's worden ontvangen via een speciale settop-box.

DVB-S

DVB-S staat voor Digital Video Broadcasting - Satellite, in het Nederlands: Digitale televisieuitzending via de satelliet. Via de satelliet kunnen zowel tv- als radiozenders worden ontvangen. Digitale satelliet-tv biedt een groot aantal zenders, zonder extra kosten. Voor DVB-S moet er echter wel een eigen ontvangstinstallatie (satellietschotel) worden geïnstalleerd.

DVB-S2

DVB-S2 is een verdere ontwikkeling van de DVB-S-standaard waarmee satelliet-tv kan worden ontvangen met een hoge resolutie. DVB-S2 biedt daarvoor onder andere meer bandbreedte dan DVB-S.

EPG

De Electronic Programme Guide is een virtuele programmagids in digitale ontvangstapparatuur (DVB). Net als in een tijdschrift kan dit overzicht van programma-informatie met de afstandsbediening worden doorgebladerd en zo worden gebruikt voor het programmeren van opnamen.

Full HD

Full HD is de aanduiding voor de op dit moment beste voor de consument beschikbare HD-resolutie die kan worden weergegeven of opgenomen. Televisies met de aanduiding Full HD hebben gewoonlijk een resolutie van 1920 x 1080 beeldpunten. Om van de hoge resolutie te kunnen genieten moeten de beeldsignalen worden afgespeeld door een HDTV-ontvanger of Blu-ray-speler met de resolutie 1080p.

HD ready

De aanduiding HD-ready geeft tv-apparaten en beamers aan die een hoge resolutie kunnen weergeven. Om het HD-ready-logo te mogen gebruiken moeten de apparaten minstens 1280 x 720 beeldpunten ondersteunen en een DVI- of HDMI-ingang hebben die de HDCP-kopieerbescherming ondersteunt.

HDCP

High-bandwidth Digitale Content Protection (kort: HDCP) is een codeer-/decodeersysteem voor de beveiligde overdracht van audio- en videogegevens. Deze door Intel ontwikkelde kopieerbescherming wordt toegepast bij de digitale aansluitingen DVI en HDMI. Om beveiligde inhoud weer te geven heeft het afspeel- en weergaveapparaat HDCP-ondersteuning nodig.

HDMI

De afkorting HDMI staat voor High Definition Multimedia Interface. HDMI is de eerste volledig digitale interface die zonder verlies van gegevens zowel video- als audiosignalen doorgeeft. Met HDMI kan een willekeurig aantal componenten van de eigen home-entertainment-omgeving in uitstekende kwaliteit onderling worden verbonden. In HDMI is altijd HDCP als kopieerbescherming geïntegreerd.

LED-Backlight

LED-Backlight is een verder ontwikkeld soort verlichting voor monitoren, tv's met een vlak beeldscherm en notebookbeeldschermen. De technologie zorgt voor een helderder beeld, met een groter contrast en diepere zwarttinten. Vergeleken met de gebruikelijke verlichting met fluorescentielampen is de led-achtergrondverlichting bovendien veel milieuvriendelijker en energiezuiniger. Van dit voordeel profiteren voornamelijk notebooks die dankzij LED-Backlight langer op de accu kunnen werken. Daarnaast is het goed voor de afmetingen. Dankzij de led-achtergrondverlichting kunnen zowel notebooks als tv's met een vlak beeldscherm nog dunner worden gemaakt. Moderne lcd-tv's met LED-Backlight zijn slechts 25 mm dik.

Line In/Out

Line In resp. Out zijn in- resp. uitgangen voor audiosignalen. De Line out-aansluiting wordt gebruikt om luidsprekers of hoofdtelefoons op een pc of notebook aan te sluiten. Via de Line In-aansluiting kan bijvoorbeeld muziek van de stereo-installatie opgenomen worden.

SCART

SCART is een gestandaardiseerde Euro-AV-aansluiting die wordt gebruikt voor het doorgeven van analoge beeld- en geluidssignalen van bijvoorbeeld een dvd-speler of videorecorder naar de televisie. SCART staat in het Frans voor Syndicat des Constructeurs d'Appareils Radiorécepteurs et Téléviseurs. Dit is de vereniging van producenten van radio's en televisies.

S/PDIF

S/PDIF (Sony/Philips Digital Interface) is een interface voor de overdracht van digitale audiosignalen in de entertainmentelektronica; S/PDIF wordt gebruikt bij bijvoorbeeld cd-spelers, dvd-spelers en ontvangers. De doorgifte kan zowel elektrisch (coax) als optisch (opt.) plaatsvinden.

Surround Sound/8-kanaals

Om een duidelijk ruimtelijk geluidseffect te bereiken gebruikt een surroundsysteem, in tegenstelling tot stereosystemen met twee audiokanalen, tot acht kanalen voor het doorgeven van geluid.

Widescreen

Het begrip widescreen, in het Nederlands breedbeeld, wordt gebruikt voor alle breedbeeldformaten die breder zijn dan het formaat 4:3. Daaronder vallen de formaten 16:9 en 16:10. Het widescreen-formaat, dat wordt gebruikt voor zowel televisies als computerbeeldschermen, is een hoogte/breedteverhouding die door het menselijk oog als bijzonder prettig wordt ervaren.

YUV

YUV is een analoge ingang voor videosignalen. Via deze ingang worden gegevens over de helderheid en kleur doorgegeven. De ingang wordt voornamelijk gebruikt bij professionele monitoren en high-end-projectoren. De kwaliteit van YUV is beter dan die van gebruikelijke Video- en S-Video-ingangen.

x