Ordliste

Her kan du slå forskellige begreber op


Arbejdshukommelse/RAM

RAM eller arbejdshukommelse er korttidshukommelsen på en computer, hvor alle de data bliver gemt, som computeren aktuelt har brug for, så det er hurtigere at få adgang til dem. Når computeren slukkes, bliver indholdet i arbejdshukommelsen automatisk slettet. Jo mere hukommelse computeren har, jo hurtigere og lettere kan den bearbejde data og stille dem til rådighed.
Der skal være mindst 2 GB tilgængelig hukommelse, for at Windows Vista kan køre normalt. Det er imidlertid kun professionelle med særlige styresystemer, der har brug for mere end 4 GB.

Blu-ray

Blu-ray-disken (BD) er et optisk lagermedie, der med 25 GB (Single Layer) og sågar 50 GB (Double Layer) har en væsentlig større lagerkapacitet end en dvd. En anden væsentlig fordel ved Blu-ray-disken er den større databehandlingsmængde. Dette beskriver den mængde data, der kan læses i sekundet.

Bluetooth

Bluetooth er en trådløs teknologi til overførsel af data over korte afstande. Med Bluetooth kan der oprettes trådløs forbindelse mellem flere enheder for at styre eller kontrollere dem. På den måde kan f.eks. tastatur og mus kommunikere trådløst med pc'en. Data på din mobiltelefon eller PDA kan således let afstemmes med data på pc'en.

Bluetooth 4.0 er på nuværende tidspunkt den hurtigste standard, og den er bagudkompatibel med alle tidligere versioner. Den største fordel er det lavere strømforbrug og den væsentligt større overførselshastighed.

Browser

Ethvert program, der bruges som hjælp til at se hjemmesider, kaldes for en browser. Browsere findes ikke kun på bærbare computere, netbooks og smartphones, men er også integreret i de fleste telefoner i dag. Afhængigt af browsertypen er det på den måde muligt at få adgang til mobilt internet.

Cache

Cache er en midlertidig hukommelse, hvor de data gemmes, som der allerede har været adgang til tidligere. Ved hjælp af den hukommelse skal ofte anvendte data ikke hele tiden indlæses og genereres igen. Direkte oversat betyder cache "skjult lager". Navnet understreger, at en cache for det meste gør sit arbejde i det skjulte.

DirectX

DirectX er en samling programgrænseflader, der er specielt designet til at optimere lyd og grafik i Microsoft Windows. DirectX udgør først og fremmest grundlaget for mange spil gennem fremstilling af kompleks 2D- og 3D-grafik. Det bruges også til lydgengivelse og kontrol af inputenheder og netværk.
DirectX er et absolut must til mange spil og anbefales generelt, hvis computeren bruges til multimedieapplikationer.

DVB-T

DVB-T står for det engelske begreb "Digital Video Broadcasting - Terrestrial". Det digitale antennebaserede tv bliver også markedsført som "tv overalt". Afhængigt af regionen kan der i hele Tyskland modtages op til 24 programmer. På lang sigt skal antallet af programpladser øges yderligere. Selve DVB-T-transmissionen koster ikke noget. Der skal udelukkende betales licens.

DVB-C

DVB-C er en forkortelse af "Digital Video Broadcasting - Cable". Både digitale tv- og radioudsendelser modtages via en tilhørende set-top box.

DVB-S

DVB-S står for "Digital Video Broadcasting - Satellite", på dansk: digitale tv-udsendelser via satellit. Både tv- og radioprogrammer modtages via satellit. Det digitale satellit-tv tilbyder et bredt udvalg af programmer, og der er ingen ekstra gebyrer. Til DVB-S skal der dog installeres et særskilt modtageanlæg (parabolantenne).

DVB-S2

DVB-S2 er en videreudvikling af DVB-S-standarder til modtagelse af satellit-tv i fuld HD. DVB-S2 tilbyder derfor bl.a. større båndbredde end det tidligere DVB-S.

DVI

Via Digital Visual Interface bliver videosignaler transmitteret til skærme og fjernsyn i digital kvalitet. Da HD-indhold kun overføres digitalt, giver DVI-grænsefladen mulighed for at afspille billeder i høj opløsning, der er betydeligt skarpere, og med større farveægthed og kontrast end ved analog overførsel.
Tilslutningen er tilgængelig i forskellige varianter: DVI-I kan overføre både analoge og digitale signaler. DVI-D kan kun føre digitale signaler til skærmen. DVI-A overfører kun det analoge signal.

DisplayPort

DisplayPort er en standardgrænseflade til overførsel af digitale video-og lydsignaler. Uanset hvilken videogrænseflade den endelige enhed har, styrer DisplayPort via adapter HDMI-, DVI- og VGA-indgange. I modsætning til DVI og HDMI lægger DisplayPort beslag på meget mindre plads. På grund af den lille størrelse er DisplayPort ideel til f.eks. bærbare computere og netbooks. DisplayPort understøtter HDCP-kopibeskyttelse.

EPG

Den elektroniske programguide er en virtuel programguide i digitale modtagere (DVB). Som i en avis kan der bladres i denne oversigt med oplysninger om programmerne ved hjælp af fjernbetjeningen, og den kan bruges til programmering af optagelser.

ExpressCard

ExpressCard er efterfølgeren til pc-kortet, et standardudvidelseskort til bærbare computere. Da disse så vidt muligt er bygget til at fylde så lidt som muligt, blev pc-kortet udviklet som standardgrænseflade, så der kunne benyttes ekstra hardware som f.eks. modem, fax, netværkskort eller ISDN-kort. De grundlæggende fordele ved ExpressCard i forhold til pc-kortet er den høje overførselshastighed, den universelle anvendelse og den fordelagtige formfaktor. De er dog ikke kompatible.

eSATA

eSATA står for ekstern Serial Advanced Technology Attachment. eSATA er en grænseflade til tilslutning af eksterne enheder som f.eks. harddiske. Takket være den høje overførselshastighed bliver dataene overført på få sekunder uden problemer med hastigheden i forhold til interne harddiske.

Ethernet

Ethernet er det mest installerede lokale netværk med stikforbindelsen RJ45. Overførselshastighederne er 10 MB/s, 100 MB/s (Fast Ethernet), 1 GB/s (Gigabit Ethernet).

Fingeraftrykssensor

Fingeraftrykssensoren giver beskyttelse mod uautoriseret adgang til data eller enheder. Den hjælper med at gemme adgangskoder på en nem måde. Især bærbare computere og navigationssystemer kan således være forholdsvis godt beskyttede. Ejeren identificeres ved hjælp af fingeraftryk og får så direkte adgang til de valgte beskyttede data eller den valgte enhed.

FireWire

På samme måde som USB er FireWire en seriel grænseflade, som skaber en direkte forbindelse mellem computeren og eksterne enheder som f.eks. et videokamera. Fordelen ved FireWire i forhold til USB er den højere overførselshastighed. Overførselshastighederne er på 400, 800, 1600 og 3200 Mbit/s. FireWire er også kendt som IEEE 1394.

HDCP

High-bandwidth Digital Content Protection (forkortes HDCP) er et kodnings-/afkodningssystem til beskyttet overførsel af lyd- og videodata. Denne kopibeskyttelse, der er udviklet af Intel, anvendes ved digitale DVI- og HDMI-forbindelser. For at afspille beskyttet indhold skal afspilningsenheden være HDCP-understøttet.

HDMI

Forkortelsen HDMI står for "High Definition Multimedia Interface". HDMI er den første fuldt digitale grænseflade, der overfører både video- og lydsignaler uden datatab. Med HDMI kan et vilkårligt antal komponenter i dit hjemmeunderholdningsanlæg forbindes i højeste kvalitet. HDMI har altid HDCP integreret som kopibeskyttelse.

HDD

HDD står for "Hard Disc Drive" på engelsk og betyder harddisken. Harddisken er et magnetisk lagermedie til lagring af data.

Hyper-Threading-teknologi

Hyper-Threading er Intels innovative teknologi, der øger computerens hastighed uden yderligere stigning i taktfrekvensen. Hver processorkerne kan behandle to af hinanden uafhængige opgaver (Threads) på samme tid. Princippet kan sammenlignes med et menneske, der arbejder med begge hænder. Idet begge hænder bruges uafhængigt af hinanden, er det muligt at klare to forskellige opgaver på én gang. Det giver en mere effektiv udnyttelse af processorressourcerne, en større behandlet mængde og bedre ydeevne. Strømslugende og ressourcekrævende programmer kører hurtigere og uden forsinkelse i paralleldrift.

IEEE 802.11

IEEE 802.11, bedre kendt som WLAN eller WiFi, betegner en international trådløs standard for trådløs datakommunikation, der er udgivet af Institute of Electrical and Electronic Engineers (forkortes IEEE). Bogstaverne a, b, g og n står for udvidelser af standarden. Den nyeste udvidelse 802.11n, også kendt som n-standard, tilbyder datahastigheder på 300 Mbit/s og større rækkevidde. Alle nuværende bærbare MEDION-computere og -pc'er styrer normalt alle fire udvidelser.

Infrarød

Via den infrarøde grænseflade kan data overføres trådløst mellem f.eks. en pc og en printer.

LED-baggrundsbelysning

LED-baggrundsbelysning er en avanceret form for belysning til monitorer, fladskærms-tv og skærme på bærbare computere, som giver et lysere billede med større kontrast og dybere sorte nuancer. Sammenlignet med konventionel belysning med fluorescerende lys er LED-baggrundsbelysningen desuden langt mere miljøvenlig og energieffektiv. Dette er en fordel for især bærbare computere, der takket være LED-baggrundsbelysningen har en længere batterilevetid. Desuden er det en fordel for formen. For takket være LED-baggrundsbelysningen kan LCD-fjernsyn (ligesom bærbare computere) bygges endnu tyndere. LED-baggrundsbelysningen i LCD-fjernsyn af i dag er kun 25 mm dyb.

Line In/Out

Line In og Line Out er ind- eller udgange til lydsignaler. For at tilslutte højttalere eller hovedtelefoner til en pc eller en bærbar computer skal Line Out-stikket anvendes. Via Line In-stikket kan der f.eks. tilsluttes lyd fra stereoanlægget.

LAN

LAN står for "Local Area Network", på dansk: Lokalt netværk. I et lokalt netværk er flere computere og eksterne enheder inden for en bygning eller et område forbundet med hinanden. Forbindelsen er enten trådløs (WLAN) eller via kobberkabel eller glasfiberkabel. Ethernet er det mest installerede lokale netværk.

Li-Ion-batteri

Li-Ion-batteriet (herunder Lithium-Ion-batteriet) er hovedsageligt kendetegnet ved en høj energitæthed, det kan oplades igen uden memory-effekt, og det har en lav vægt i forhold til almindelige batterier. På grund af dets egenskaber er Li-Ion-batterier specielt velegnet til mobiltelefoner, digitalkameraer og bærbare computere.

Li-Polymer-batteri

Li-Polymer-batteriet (herunder Lithium-Polymer-batteriet) er en videreudvikling af Li-Ion-batterier. Li-Polymer-batteriet er i modsætning til Li-Ion-batteriet formbart og er ikke bundet til en rektangulær kasseform.

Megapixel

Ordet megapixel (MP) er et almindeligt begreb, der anvendes i digital fotografering. Digitale billeder består af enkelte pixel. Én megapixel er en million pixel. Et digitalkamera med 6 MP tager billeder med en opløsning på 6 millioner pixel. Opløsningen for ​​et webkamera angives også i megapixel.
Kopier af digitale billeder kræver i formatet 10 x 15 cm ca. 1 megapixel. I A4-format er det nødvendigt med 3,5 megapixel.

Multitouch

Berøringsfølsomme inputenheder – skærme eller touchpads – med multitouch er i stand til at genkende mere end én finger. Læsning af dokumenter, skrivning af noter eller billedoptagelse – ved hjælp af intuitive bevægelser, der trykker, skubber, trækker væk fra eller sammen, kan alle funktioner ganske bekvemt og nemt styres med fingrene.

Notebook

Den bærbare computer er en mobil computer, som de fleste sidder med i skødet, når de bruger den. Komponenterne i en bærbar computer er optimeret til mobilt brug. Særlige processorer til bærbare computere arbejder energieffektivt med henblik på en længere batterilevetid, men de er derfor ikke så kraftige som i de stationære computere. Normalt anvendes der LED-baggrundsbelyste skærme i bærbare computere i dag, og de giver et lysere billede med større kontrast og dybere sorte nuancer, og de er derfor meget mere miljøvenlige og energieffektive. For at opnå den bedst mulige skrivekomfort er der integreret et numerisk tastatur på alle modeller med en skærm på 39,6 cm (15,6 ") og derover. På grund af den mindre plads er der i forhold til stationære computere færre tilslutningsmuligheder til rådighed. De fleste bærbare computere har almindelige grænseflader som f.eks. multi-kortlæser, USB, LAN og HDMI-udgang. WLAN er som standard integreret. Bluetooth sælges normalt separat eller kan med fordel opgraderes med et USB-stik. Bærbare computere er et pladsbesparende alternativ til store stationære computere.

Netbook

Netbook henviser til en gruppe små bærbare computere – op til 29,5 cm/11,6" – hvor det vigtigste er lang batterilevetid, mobilt internetbrug og enkle applikationer såsom tekstbehandling og e-mail-programmer. På grund af den lave vægt og kompakte størrelse er netbooks ekstremt bærbare. De er fremragende til mobil brug.

Optimus-teknologi

Optimus-teknologien fra Nvidia er udviklet specielt til bærbare computere. Den registrerer automatisk, om en høj grafisk ydeevne er påkrævet eller ej, og aktiveres, hvis det er nødvendigt. Afhængigt af anvendelsen skiftes mellem integreret og diskret grafik, så brugeren enten har en fremragende grafisk ydelse eller lang batterilevetid.

PC

Pc er en forkortelse for "Personal Computer" (personlig computer), der betjenes, anvendes og styres af én person (derfor personlig). Ud over opgaver som tekstbehandling og regneark har multimedieområdet udviklet sig til et af ​de vigtigste anvendelsesområder.
Computeren består af hardware og software. Hardware omfatter alle håndgribelige elementer (fysiske komponenter) i pc'en. Der skelnes mellem input- og output-enheder. Input-enheder omfatter mus, tastatur, joystick, grafik tablet eller scanner. Skærm, printer og højttalere er derimod output-enheder.
Pc'en kan ikke anvendes udelukkende med hardwaren. Der er brug for software, som giver pc'en liv. Softwaren opdeles i operativsystem og programmer. Operativsystemet (f.eks. Windows, Linux, Mac OS X), styrer og håndterer al hardware samt al anden software. Hvis du vil bruge pc'en til forskellige ting – f.eks. at skrive, at surfe på internettet eller at redigere billeder – er det nødvendigt med yderligere programmer (Word, Internet Explorer, Photoshop etc.).

Processor

Processoren, som også kaldes CPU (Central Processing Unit), er computerens centrale regneenhed, der udfører de forskellige processer – altså operativsystemets kommandoer og anden software, der er startet – efter hinanden (single-core-processor) eller parallelt (multi-core-processor) . Jo højere processorydelse, jo hurtigere kan computeren udføre kommandoerne. Taktfrekvensen, som angives i hertz, giver en indikation af ydelsen.

RAM/arbejdshukommelse

RAM eller arbejdshukommelse er computerens korttidshukommelse, hvor alle de data bliver gemt, som computeren aktuelt har brug for, så det er hurtigere at få adgang til dem. Når computeren slukkes, bliver indholdet i arbejdshukommelsen automatisk slettet. Jo mere hukommelse computeren har, jo hurtigere og lettere kan den bearbejde data og stille dem til rådighed.
Der skal være mindst 2 GB tilgængelig hukommelse, for at Windows Vista kan køre normalt. Det er imidlertid kun professionelle med særlige styresystemer, der har brug for mere end 4 GB.

RJ45

RJ45 er betegnelsen for et standardstik til dataoverførsel i netværk. Bogstaverne RJ står for "Registreret Jack", der betyder, at det er et standardiseret stik.

Router

Flere computere kan forbindes via en router for at danne et netværk. Mange routere er WLAN-parate og har et integreret DSL-modem, der opretter forbindelse til internettet.

S-ATA

S-ATA (forkortelse for "Serial Advanced Technology Attachment") er en harddiskstandard og bruges især til udveksling af data mellem processoren og harddisken. S-ATA har i forhold til forgængeren ATA tre fordele: en højere dataoverførselshastighed, forenklet kabelstyring og mulighed for udskiftning af datalagringsmedier under arbejdet. Imidlertid findes der også f.eks. S-ATA dvd-drev og -brændere og kortlæsere samt den eksterne grænseflade eSATA, som fremstiller en konkurrerende standard til USB og Firewire.

S/PDIF

S/PDIF (Sony/Philips Digital Interface) er en grænseflade til overførsel af digitale lydsignaler inden for forbrugerelektronik, som anvendes i f.eks. cd-afspillere, dvd-afspillere eller modtagere. Overførslen kan både ske ad elektrisk (coax.) og optisk (opt.) vej.

Surroundsound/8-kanal

For at skabe en tydelig surroundsoundoplevelse anvender et surroundsystem (i modsætning til stereoanlæg med to lydkanaler) op til otte kanaler til lydtransmissionen.

SSD

SSD-disken (Solid State Disk) er den næste generations harddisk. SSD-disken har en høj læse- og skrivehastighed. Data læses og gemmes hurtigere, og den tid, det tager at starte systemet, kan blive halveret. Da SSD-disken består af Flash-hukommelseskomponenter og ikke har nogen mekaniske dele, arbejder den næsten lydløst og er langt mere robust over for rystelser. Dermed er dine data ekstremt godt beskyttet på disken. SSD-disken har også fremragende egenskaber hvad angår strømforbruget, hvilket kommer batteridriftstiden til gode. Den typiske harddisk (HDD) består til forskel herfra af mekaniske komponenter, som er mere følsomme over for rystelser, og data kan f.eks. blive beskadiget, hvis harddisken falder på gulvet. Desuden genereres der en del støj på grund af det roterende datamedie, hvis informationer læses ved hjælp af et læsehoved.

Smart Cache

Smart Cache giver L2-cachen mulighed for at henvise dynamisk til de forskellige CPU-kerner. Hvis en CPU-kerne er inaktiv, bliver den anden CPU-kerne tildelt hele L2-cachen. Hvis begge kerner er aktive, forsøges det at give kernen med den mest cache-krævende opgave den største andel. Fordelen ved Smart Cache er bl.a. en bedre kapacitetsudnyttelse og udveksling af data mellem CPU-kernerne. Hvis den anden kerne har brug for de data, som den første kerne allerede har indlæst, kan de findes i L2-cachen. Alle Intel-processorer med mere end én kerne har Smart Cache – f.eks. Intel Core Duo eller Core i-processorteknologi.

S-Video Out

S-Video Out er en analog udgang til videosignaler, som informationer om lysstyrke og farve overføres via. Denne udgang bruges til at vise videosignaler fra dvd-afspillere, bærbare computere og videokameraer på tv'et.

Touchscreen

En touchscreen er en berøringsfølsom skærm, der betjenes med fingrene eller en pen.
Den bruges bl.a. til Tablet pc'er, skærme, bærbare computere og navigationssystemer.

Turbo Boost-teknologi

Intel Turbo Boost-teknologien er en funktion i den nye Intel Core i-processorserie. Turbo Boost-teknologien øger automatisk takthastigheden for den enkelte processorkerne, når der er brug for det, og kan endda arbejde over den angivne frekvens, når bestemte værdier for strømforbrug og temperatur ikke overskrides. Virkningen: Brugeren opnår en særlig god ydelse på netop det punkt.

Ultrabook

Ultrabook™ er en ny kategori af notebooks, som er indført af Intel. Der er tale om særdeles slanke notebooks, som på grund af lange batterilevetider og lav vægt tilbyder en høj grad af mobilitet samt stærk performance. Derudover kendetegnes en ultrabook af de hurtige boot-tider. For at måtte benytte sig af denne betegnelse skal ultrabooks leve op til krav, som er defineret af Intel: De må maks. være 21 mm tykke, skal have en batterilevetid på 5 til 8 eller flere timer og råde over en SSD (Solid State Drive). Tilmed arbejder ultrabooks med strømbesparende Intel Core i-processorer (ultra-low-voltage-processorer).

USB

Intel har udviklet Universal Serial Bus (eller USB), som er en grænseflade til tilslutning af eksterne komponenter som f.eks. mus, tastatur, printer, scanner, kamera etc. Via USB 2.0 med en overførselshastighed på 480 Mbit/s er grænsefladen i stigende grad egnet til hurtig overførsel af store datamængder. Med den nye USB 3.0-standard opnås der en hastighed på hele 5 GBit/s. Dermed er den nye standard USB 3.0 op til ti gange hurtigere end den hidtil anvendte USB 2.0.

VGA

VGA er en forkortelse for "Video Graphics Array". Via VGA-stikket bliver analoge billedsignaler overført fra pc'en til skærmen eller fjernsynet.

Widescreen

Udtrykket "widescreen" bruges om alle bredformater, der er bredere end formatet 4:3. Disse omfatter 16:9 og 16:10. Det widescreen-format, der er tilgængeligt for både tv- og computerskærme, svarer til et forhold, der af det menneskelige øje opfattes som særligt behageligt.

Wireless-Display (WiDi)

Wireless-Display (forkortelse: WiDi) er en teknologi fra Intel®, som bruges til at overføre skærmindhold trådløst, f.eks. fra en notebook til et fjernsyn. Særligt praktisk til præsentationer, fotoshows eller film – uden begrænset bevægelsesradius som ved kabelbaserede forbindelser. For at det signal, der sendes fra notebooken, kan modtages, skal dit fjernsyn understøtte WiDi. Hvis fjernsynet ikke understøtter WiDi, kan signalet modtages med en tilsvarende adapter/boks. Tilslut blot en ekstra tv-adapter til fjernsynet via HDMI, start Intel® WiDi, vælg displayadapter, og se dine billeder i stort format.

WLAN

WLAN står for "Wireless Local Area Network" og betegner et trådløst lokalt netværk. I almindeligt sprogbrug er WLAN et trådløst netværk med IEEE 802.11. Men WLAN er faktisk en samlebetegnelse for teknologier og standarder, der bruges til bygning af trådløse netværk, f.eks. via Bluetooth eller en infrarød tilslutning. Inden for rækkevidden muliggør ​​WLAN trådløs tilslutning af computere og bærbare computere til hinanden og til internettet og eksterne komponenter som f.eks. printere, scannere eller harddiske.

Webkamera

Med webkameraet er det muligt at overføre billeder som enkeltbilleder eller i realtid som livestream over internettet. Webkameraer anvendes i dag primært til kommunikation via f.eks. videotelefoni via Skype eller ved chat. Ofte lægges også billeder af berømte steder, seværdigheder eller landsbyer (ferie- og skiresort) ud på internettet. Dette er så for det meste enkeltbilleder, der opdateres med få minutters mellemrum.

YUV

YUV er en analog indgang til videosignaler, som informationer om lysstyrke og farve overføres via. Indgangen anvendes først og fremmest til professionelle monitorer og high-end projektorer. Kvaliteten af YUV er bedre end de konventionelle video- og S-video-indgange.

x